İyi Terapistlerin Yaptığı 4 Şey

Sizce terapistlerin yüzde kaçı işini hakkını vererek yapıyor? Bir terapist sizin için anlayışlı bir akrabanızın veya en yakın arkadaşınızın yapacağından daha fazla şey yapabilmelidir. İyi bir terapistin sahip olması gereken belli başlı prensipler var.

İşte benim bir terapistten beklediğim 4 temel prensip:

  1. Bir terapist tedavisel ilişkinin normal bir sosyal ilişkiden çok farklı olduğunun ayrımına varmalıdır. Bana göre iyi bir terapi; hastanın sosyal maskesini çıkarmasını, terapistin ise sosyal davranışlarını açığa vurmamasını gerektirir. Yetkin terapistler sosyal ilişkilerden ve diğer profesyonel ilişkilerden çok farklı bir ilişki kurma tarzı geliştirirler. Terapist bilhassa kendi hataları, yanlışları ve aksamaları konusunda sorumluluk kabul etmelidir.
  2. Terapist belirgin ortak bir amaç oluşturmalı ve hastayla ne yapmak için orada bulunduklarına dair karşılıklı bir anlayış ortamı kurmalıdır. Bu amaç ancak hastanın bizzat kendisine özgü bir klinik vaka oluşturmakla yakalanabilir; herhangi birine uygulanabilecek tek tip yöntemlerle değil.
  3. Terapist yalnızca hastanın konuşmasındaki kelimeleri değil, mecazi anlamları da yorumlayarak çıkarımlar yapmalıdır. Terapist hastasının çocukluğunda neler yaşadığını bilemeyebilir hatta dün neler olduğunu bile öğrenemeyebilir ama bu durumun etkililiğine bir sınırlama getirmeyeceğini anlamalıdır.
  4. Terapist Hastanın Konuşmalarını Değerlendirmelidir. Terapist hastanın konuşmalarını hastanın sadece anlattıklarına, kişiliğine ve dünyasına açılan bir pencere olarak görmek dışında terapi ortamına verilen mecazi bir karşılık olarak da yorumlamalıdır. Bu, terapistin neyin işe yarayıp neyin yetersiz ve geçersiz olduğunu anlaması açısından gerekli olan geribildirimlerin ana kaynağıdır.

Yani ben bir terapiyi değerlendirirken bilgelik sahibi olmak ya da iyi kalpli olmak gibi hassasiyetleri bir kenara bırakıp sadece minimal derecede yeterlilik elde etmek için bu 4 şeyi arıyorum. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum; terapistlerin çoğu bunlardan hiçbirini uygulamıyor.

İşinin ehli bir terapi uzmanı benim terapiyi zamanında bitirmenin terapinin faydalılığı açısından zorunlu olduğu düşüncemi öğrendiğinde (çünkü bahsettiğimiz ilk kurala ters düşüyor); bana katılsın katılmasın, sinirlenmez. Bu gözlem bazı terapistleri mükemmel bir terapist olmaktan alıkoyan bir numaralı engelin yaptıkları her şeyin yararlı olduğunu duymak istemeleri olduğu yönündeki görüşlerimi kanıtlar nitelikte. Bu katı inançları onları tekniklerinin etkilerine karşı körleştiriyor. Bu aynı kaç tane labut devirdiğine bakmadan ve izleyenlerden de her atışınızda her labutu devirdiğinizi söylemelerini bekleyerek bowling oynamayı öğrenmeye çalışmak gibi.

Selmin İrem

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.