İş Stresinizi Test Edin

İşiniz Ne Kadar Stresli ve Bu Konuda Ne Yapabilirsiniz?

Bütün işler bazen stresli olabilir; proje teslim tarihleri, bir meslektaşla ters düşmek, ağır bir iş yükü gibi sorunlar yaşanır. Peki, işinizin çok fazla stresli olduğunu neye dayanarak söyleyebilirsiniz? İşte size stres seviyenizi ölçmeniz için bir yöntem.  Aşağıdaki adımları takip ederek stres puanınızı hesaplayın.

1. İşvereniniz Bir Zorbaysa

Sizi özellikle de çalışma arkadaşlarınızın yanında küçümseyen, sürekli sizi zorlayıp rahatsız eden bir patrondan daha stres verici bir şey olamaz. Eğer böyle bir işvereniniz varsa kendinize 10 stres puanı ekleyin. Eğer patronunuz beraber çalışmanın çok zor olduğu geçimsiz biriyse kendinize 5 puan ekleyin.

2. İş arkadaşlarınız Hayatınızı Perişan Ediyorsa

İş stresinin en büyük kaynaklarından biri de iş arkadaşlarıyla olan anlaşmazlıklar, çatışmalardır. Eğer bu zor iş arkadaşlarıyla baş etmek zorundaysanız kendinize 5 stres puanı ekleyin. Eğer iş arkadaşlarınızdan biri size sataşmaktan vazgeçmeyen ve sizi usandıran biriyse fazladan bir 5 puan daha ekleyin.

3. İşiniz Bir Çıkmaza Gidiyorsa

İşinde yükselme ve terfi alma fırsatlarının eksikliği iş memnuniyetini öldüren önemli bir faktördür. Eğer işiniz bu şekilde bir çıkmazdaysa kendinize 3 stres puanı ekleyin.

4. İşiniz Anlamsızsa

Eğer sadece işinize zaman ayırıyorsanız ve işiniz bir anlam ifade etmekten uzak ve size bir geri dönüşü olması açısından zayıfsa, bu durum motivasyon eksikliği oluşturup aynı zamanda da strese neden olabilir. İşiniz anlamdan yoksunsa kendinize 2 puan verin.

5. Zaman Asla Yeterli Değilse

Öyle görünüyor ki durmadan yapılması gereken şeylerin peşinden koşuyorsunuz ve her şeyin yetişmesi için gün içindeki zaman da hafta içindeki günler de yetmiyor. Öyleyse kendinize 5 stres puanı ekleyin. Eğer üzerinizdeki baskı bir türlü bitmiyorsa ve kendinizi istemediğiniz halde saatlerce ve günlerce aşırı çalışır halde buluyorsanız fazladan bir 5 puan daha ekleyin.

6.  İşiniz Duygusal Emek Gerektiriyorsa

Duygusal emek; duygularınızı sürekli kontrol altında tutmanız ve “gülümsemeyle hizmet” mantığıyla sürekli hoş bir tutum sergilemeniz gereken iş davranışıdır. Eğer sürekli hoşa gitmeyen müşterilerle, uyumsuz satıcılarla veya bu gibilerle uğraşmak zorundaysanız, işinizin gerektirdiği duygusal emek için bir 5 puan daha ekleyin.

7. Bürokrasi Sizi Yıldırıyorsa

Anlamsız olduğunu düşündüğünüz kurallar ve düzenlemeler, işinizi etkili bir şekilde yapmanızı engelleyen formaliteler stres kaynağı olabilir. Eğer bürokrasi sizi çok rahatsız ediyorsa 2 stres puanı; eğer sizi deli edecek raddeye varıyorsa 5 stres puanı ekleyin.

 8. Çalışma Koşullarınız Çok Kötüyse

Tehlikeli bir çalışma ortamı, gece vardiyasında çalışmak ve rahatsız edici bir çevre gibi etkenlerin hepsi stres kaynağı olabilir. Eğer berbat koşullar altında çalışmak zorundaysanız kendinize 5 puan daha verin.

 9. Sürekli Gözetim Altındaysanız

Hiçbir şey, sürekli her yaptığınızı gözetleyen ve her hatanızda sizi eleştiren bir patron kadar stres verici olamaz. Eğer ürettiğinizin kalitesine değil de niceliğine bakılıp değerlendiriliyorsanız durum daha da stresli bir hal alabilir. Devamlı gözleniyor ve eleştiriliyor olduğunuzu düşünüyorsanız 3 stres puanı daha ekleyin.

 10. İşiniz Geceleri Bile Sizi Alıkoyuyorsa

Eğer düzenli olarak eve iş getiriyor ve bu yüzden uykunuzdan da oluyorsanız bu kesinlikle iş stresinin bir işaretidir. İşiniz gecelerinizi alıyorsa 5 stres puanı daha ekleyin.

-İşle bağlantılı olan olumlu şeyler de var ve bu moral düzelticiler iş stresini yok etmeye veya azaltmaya yardımcı olabilir. Bunlardan birkaçından bahsedelim.

Stres Azaltıcı Faktörler

1. Gerçekten Bir Şeyler Yaptığınızı Hissediyorsanız

İşinizin anlam ifade ettiğini ve onu yaparak sizin de önem kazandığınızı düşünüyorsanız, toplam stres puanlarınızdan 3 tanesini çıkarın.

2. İşyerinde Özgürlüğünüz Varsa

Eğer işiniz kendi amaçlarınızı ve temponuzu belirlemenize ve kendi performansınızı değerlendirmenize müsaade ediyorsa, işinizin bir artısı var demektir. Serbest meslek için bu olumlu durumdan söz edebiliriz. Eğer iş yerinizde özgürlüğünüz varsa 3 puan daha düşün.

3. İşiniz Sizi Geliştiriyorsa

Eğer iş yerinizde size iyi bir eğitim sağlanıyorsa, yeteneklerinizi geliştirebiliyorsanız ve bu da size iş alanınızda değer kazandırıyorsa 3 stres puanınızı daha silin.

4. İş Arkadaşlarınızla Anlamlı Bir İlişkiniz Varsa

Eğer işinizle alakalı en iyi şeylerden biri güvenebileceğiniz ve beraber iyi vakit geçirdiğiniz destekleyici insanlarsa, böyle bir çalışma ortamı stresi yenmenize yardımcı olur. Bu destekleyici iş arkadaşları sayesinde 3 puanınızı daha silebilirsiniz.

  •  Şimdi tüm stres puanlarınızı hesaplayın.
  • 10 PUAN VE  ALTI: İŞİNİZ KESİNLİKLE STRESSİZ
  • 11-20 PUAN ARASI: ORTALAMA BİR STRES DÜZEYİ
  • 21-30 PUAN ARASI: MAKUL BİR STRES DÜZEYİ; RAHATLAMA YOLLARI ARAYIN
  • 31-40 PUAN ARASI: BİR ŞEYLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN KARARLI ADIMLAR ATMA ZAMANI
  • 41 VE ÜSTÜ: YÜKSEK STRES DÜZEYİ, ALTERNATİF YOLLAR DÜŞÜNMELİSİNİZ, STRES DÜZEYİNİZE DİKKAT EDİN VE ÖZEN GÖSTERİN
  • Bu onaylanmış bir ölçek olmaktan ziyade bir rehberdir. Stres düzeyinizi yorumlarken her zaman akıl ve sağduyunuzu kullanın.

İş stresi ile ilgili psikolog desteği alanların sayısı her geçen gün artıyor.  Hatta psikolog desteği verebilmek için artık şirketler bünyelerinde psikologlar istihdam etmeye başladı. Bu noktada iş stresinin her geçen gün kontrol altında tutulması gereken bir duygu olduğunu daha net net görüyoruz.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.