Sosyal Fobi İçin Psikolog Desteği

Birey olarak insan içinde bulunduğu durum ve yaşam koşulları itibariyle önce kendisiyle daha sonra aile ve akraba çevresi ile temasta bulunduğu tüm insanlarla iyi iletişim ve iyi ilişkiler kurmalıdır. İletişim; yemek içmek kadar temel bir ihtiyaçtır. Peki bu kadar temel bir ihtiyaç olan iletişim bazı insanları rahatsız eder mi? İşte bu sorunun cevabı sosyal fobi nedir sorusunun da cevabıdır. Bu yazımızda sosyal fobinin sebepleri nelerdir beraber inceleyelim.

Nedir Bu Sosyal Fobi?

Psikolog tanımına göre genel anlamından özeline doğru sosyal fobi nedir sorusunun cevabı rahatsız olmak ve kaçmak ikilisi ile açıklanabilir. Birkaç örnek ile; en sık rastlanan sosyal fobiler, topluluk önünde veya arasında konuşamamak ya da konuşmak istememek, yeni bireylerle tanışılacak olan ortamlardan kaçınma, düğün, cenaze ve parti tarzı özel günlerden kaçma isteği, kadın ya da erkek bireylerden ilişki anlamında uzak durma isteği olarak liste uzatılabilir.

Sosyal Fobi Neden ve Nasıl Oluşur?

Sosyal fobi nasıl oluşur sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Ancak sosyal fobi taşıyan insanların yaşadığı deneyimler itibariyle başlıca sebepler şu şekilde sıralanabilir;

Genetik Sebepler: Sosyal fobi tanısı konmuş kişilerin ailesinde ya da geniş akraba çevresinde çok utangaç ya da sosyal fobi sahibi olan bireyler mevcuttur.

Geçmiş Yaşam: Uzman psikolog yorumlarıyla sosyal fobi taşıyan kişilerin geçmişleri incelenmelidir. Sosyal fobi sahibi kişiler hayatlarının bir noktasında utanç duymalarına sebep olan bir olayla baş etmiş ya da mahcubiyet içinde kalmışlardır. Yaşadıkları tecrübelerle aynı olayların tekrar başlarına gelmelerinden korkarlar ve bu sosyal fobi algısının temelidir.

Negatif Düşünceler: Sosyal fobi sahibi kişiler özellikle toplum içinde bulunacakları durumlarda ‘bana birisi bir şey sorarsa ne cevap vereceğim?’, ‘kimse beni beğenmeyecek’, ‘fobimi herkes öğrenecek’, ‘topuklu ayakkabı giyersem kesin düşeceğim’ tarzında ve çoğaltılabilecek negatif düşüncelere sahiplerdir.

Sosyal Yaşam Eksiklikleri: Gerek aile gerekse içinde yaşadıkları düzen itibariyle birçok insan sosyal becerileri edinmemiş veya edinememiş olabilirler. Bu sebep neticesinde sosyal yaşam içerisinde iletişim kurmada büyük engeller yaşayabilirler.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir Yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.