Atipik Otizmlilerde Dil Gelişiminin Önemi

Atipik otizim; “Atipik yaygın gelişimsel bozukluk” olarak da isimlendirilen bu grup, tam olarak tanısal ölçütleri karşılamayan ama otistik belirtiler de gösteren bir gruptur. Atipik otizm, otizm yada Asperger sendromunun bazı özelliklerinin görünüp bazılarının görünmemesi durumunda, diğer bir değişle kuşkulu durumlarda konulan tanıdır.
Bu yazının içeriğini atipik otizmli çocukarın dil gelişimi oluşturuyor çünkü bu tür çocuklarda sözel ve sözel olmayan iletişim becerilerinin gelişmesinde bozukluk ya da basmakalıp davranış, ilgi ve etkinlikler mevcuttur.
Bu konuda ne yapılabilir?
-İletişim göz kontağı ile başlar.Bu tür çocukların göz kontağı yoktur veya sınırlı yani kısa sürelidir.
Öncelikle size bakmasını sağlayarak başlayabilirsiniz. Başlarda bunu kısa süreli olarak yapabilirsiniz.
Çünkü bunu aşırıya kaçırdığınız durumlarda onu olumsuz etkileyebilirsiniz. İstenilen düzeye geldiğinde süresini artırabilirsiniz. Çocuğunuzun dikkatini çeken bir oyuncakla işbirliğine de gidebilirsiniz:)
-Sık sık onunla sohbet edin fakat kelimeleri basit ve anlaşılır seçin. İletişim becerisi geliştikçe hem kelime sayısını artırabilir hem de cümle yapısını daha karmaşık hale getirebilirsiniz. İzlediği çizgi filmler hakkında, parkta oynadığı oyunlarla ilgili vs bunu bol bol yapabilirsiniz.
-Tek yönlü iletişimden mutlaka kaçının çünkü tipik özellik olarak bu çocuklar genel itibariyle iletişimi devam ettirmekte zorlanırlar. Bu ne demektir? Sizin sorduğunuz sorulara size bakmadan kafa sallayarak ya da tek kelimelik cevaplar verebilirler. Siz konuşmayı sürdürün ilerleyen basamakta size sorular sormasını sağlayın. Sorduğu sorulara merakla cevap verin ve onu soru sorması için yüreklendirin.
-Sıklıkla sosyal ortamlara sokun. Bunların doğal ortamlar olması genelde benim tercihim oluyor. Evinizin bakkalı, fırını ,oyun parkı vs. Oralarda iletişime geçeceği kimseleri bu konu bilgilendirin çünkü çok az ya da çok uzun süreli konuşmalar çocuğu sıkabilir .
-Anaokulu eğitimini önemseyin. Çünkü çocuklar yaşıtlarından tahmin ettiğimizin çok üzerinde bir şeyler öğrenirler . Anaokulunu seçerken bu konuda mutlaka özel eğitim bilgisi olan yerleri tercih edin.
-Özel eğitim almasını bir gereklilik olarak görüyoruz . Bu tür çocuklarla birebir çalıştığımız için kısa zamanda daha iyi sonuçlar alıyoruz. Bunun yanında aileye rehberlik ediyoruz bu da ikincil kazanç olarak çocuğa gerçek anlamda fayda sağlıyor.

MERAL KORTARLA

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir Yanıt

  1. Merhaba 4 yaşındaki çocuğu a atipik otizm tanısı kondu.. 2 yıllık özürlü raporu çıkartmamız için teşfik edildik devletin aylık 8 saatlik eğitim ücretini karşılaması için.. Sorum şöyle Çocuğuma bu raporu çıkartırsam ki maddi imkanım kısıtlı aslında gelebilcek en küçük yardıma bile ihtiyacım var.. 2 yılın sonunda çocuğumun okul hayatında özürlü olduğu karşısına çıkıcakmı? Ve diğer önemli sorum bu özel eğitimlerde seans ücretleri nedir? İlginize şimdiden teşekkürler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.