Erkeklerde Sertleşmeme Problemi

 

 

Sertleşme sorunu, tatmin edici bir cinsel aktivite için yeterince uzun sürecek bir ereksiyonu düzenli olarak sağlayamama veya muhafaza edememe olarak tanımlanır. Neredeyse tüm erkekler zaman zaman ereksiyon sağlamada ve ereksiyonu muhafaza etmede zorlanabilirler.

Türkiye’de erkeklerin %34’ü sertleşme sorunu yaşıyor.

40 yaş üstü erkeklerde bu oran %69,2. Sorun yaşayan erkeklerin sadece %34’ü doktora danışıyor. Sertleşme sorunu; diyabet, hipertansiyon gibi pek çok ciddi hastalığın habercisi olabilir.

 

Erektil disfonksiyon tanısı

Başarılı bir cinsel ilişki için yeterli ereksiyonunun (sertleşmenin) sağlanamaması veya sürdürülememesi durumunun süreklilik kazanması biçiminde tanımlanır. Sertleşmeme sorunu; yapı olarak hastanın yaşamını tehdit etmemekle birlikte, fiziksel ve psikososyal sağlık üzerinde derin etkiler bırakmakta ve hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Erkek ve kadında görülen cinsel fonksiyon bozuklukları eşler arasında ilişkilerin bozulmasında önemli rol oynamaktadır. İlişkilerin bozulmasının çiftler, çocuklar ve toplum üzerinde önemli sonuçları vardır.

 

Sertleşmeme Sorunun Nedenleri

  • Sistemik hastalıklar​
  • Nörolojik hastalıklar​
  • Endokrin hastalıklar​
  • Penil faktörler
  • Psikiyatrik hastalıklar
  • Yaşlılık
  • Şişmanlık
  • Sigara kullanımı

 

Sertleşme sorunun fiziksel mi, yoksa psikolojik mi olduğu nasıl anlaşılır?

Yapılan ürolojik muayene, testler ve değerlendirmeler kesin olarak bu ayırıcı tanının sağlanmasında yeterli olacaktır. ‘Papaverin testi’ olarak bilinen penisin kavernöz cisimciğine yapılan papaverin enjeksiyonu ile sorunun psikolojik mi yoksa organik bir sebebe mi bağlı olduğu kolaylıkla teşhis edilebilir.

 

Sertleşmeme Sorunu Tedavisi

Erkeklerdeki sertleşme problemi (iktidarsızlık) tedavisi sabır ve zaman isteyen bir süreçtir. Uygulanan bilişsel davranışsal cinsel terapi teknikleri ile kalıcı çözüme ulaşılabilmektedir. Terapistin verdiği egzersiz ve ev ödevlerinin dikkatli bir şekilde yapılması, terapistle kurulacak güven duygusu ve sağlıklı iletişim sayesinde bu problem kolaylıkla çözüme kavuşturulabilecektir. Genelde, 6 ile 10 seans arasında çözüme kavuşturulabilecek bir sorundur.

 

Övgü Yaren Soydan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.