Psikologlar Arasındaki 4 Fark

Dizilerde ve filmlerde son dönemde psikologlarla sıklıkla karşılaşıyoruz ve seyirciyi şaşırtan ve yanlış yönlendiren sahnelere maruz kalabiliyoruz.

Dizilerin doğası gereği popüler konular, meslekler dizilerin her zaman ilgi alanına giriyor.  Genellikle de birbirinden farklı ve iddialı yaklaşımlarla sorunların üstesinden geliyormuş gibi gösterilen psikologlar günlük hayattaki uzmanlara bakışı oldukça etkiliyor.

Dizinin doğası gereği dikkat çekmeyen sahneler uzun süre izlenemiyor ve gelir kaygısı nedeniyle işlenen konu birçok zaman maniple edilebiliyor. Buradan yola çıkarak bende sizler için gerçek psikologlar ile dizilerde karşılaştığınız psikologları 3 madde de kıyaslamaya çalıştım.

 1. Dizilerdeki Psikologların Sınır Tanımaz Yorumları:

Bu durum insanların kafasını en çok bulandıran konuların başında geliyor. Bunun en önemli sebebi ise dizilerde ve filmlerde orantısız bir şekilde ortaya saçılan yorumlar insanların psikolog böyle olur şeklinde düşünmesine sebep olabiliyor. Bu yorumlar da genellikle, ilk görüşte kişiye dair kestirme ve acımasız yorumlar olabiliyor.

Bunun sonucunda biz psikologlara terapi için geldiklerinde şu cümleleri kurabiliyorlar: “Hep ben konuştum biraz da siz konuşun.” veya “Hiç bir şey söylemiyorsunuz, öyle anlatıp anlatıp gidiyorum”

Terapi doğası gereği, kişinin sokaktaki arkadaşından farklı bir işlev görmesi için kişiyi en ufak bir yorum bile yapmadan önce tanımaya ve olayları analiz etmeyi gerektirir. Aksi taktirde psikologların sokaktaki bir arkadaştan farkı kalmaz ve süreç işlevini yitirir.

 2. Dizilerdeki Psikologların Kişinin Özel Hayatında da Yer Alması:

Dizilerde ve filmlerde psikologların terapi adı altında günlük hayatın içinde oldukça samimi bir şekilde sosyalleştikleri izleyebiliyoruz. Bu kimi zaman aile ortamında bir araya gelmeler şeklinde olabilirken, kimi zamanda restoranda sosyalleşme şeklinde olabiliyor.

Gerçek hayatta ise bu şekilde sosyalleşme ile sürecin ilerlemesi çok mümkün olamıyor. Terapinin doğası gereği birçok terapi ekolü o odanın dışına çıkmayı tercih etmez. Ancak istisnai durumlar vardır ki çeşitli fobiler ve kaygı durumları üzerine dış mekânda maruz bırakma çalışmaları yapılabiliyor.

 4. Dizilerde Psikologların İlaç Vermesi

Günümüzde herhangi birine sorduğumuzda bile psikolog ile psikiyatrist arasındaki farkın, basitçe ilaç vermek olduğunu söyleyebilmesine rağmen, bazı dizilerde hala psikologların ilaç verir nitelikte görülmesi gerçekten şaşırtıcı.

Bu başlık üzerine daha önce yazılar yazmıştım; psikolog ve psikiyatrist arasındaki farkı daha ayrıntılı okumak için tıklayabilirsiniz.

 

3. Dizi ve filmlerde psikolog ile danışanın hem terapi yapıp, hem aşk yaşaması:

Aşk ilişkisi dizilerin ve filmlerin en cazip konularından birisi, ancak konu psikolog ile aşk yaşamak olunca daha izlenilir bir hal alıyor olacak ki, karşımıza aşk hikayeleri ile çıkan filmlere ve dizilere de oldukça aşinayız.

Ancak günlük hayattaki psikolog, danışan ilişkisi buna izin verecek koşulları barındırmaz. Aşk ile ilişkili her hangi bir duygu, seans odasına danışan tarafından getirilse bile bu duygu üzerine konuşulur ve anlaşılmaya çalışılır. Bu duygular da insanın doğasında olan duygulardır. Öfke nasıl çalışılıyorsa, aşkın da üzerine çalışılması gerekir.

Klinik Psikolog

Barış Gürkaş

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.