Depresyonun Nüksetmesi Nasıl Önlenir?

Yeni bir araştırmaya göre depresyonun nüksetmesini önlemede farkındalık temelli bilişsel terapi antidepresanlar kadar etkili.

Çalışmanın başyazarı Profesör Willem Kuyken: “Depresyon tekrar eden bir rahatsızlıktır. Terapiye devam edilmediği sürece depresyon her beş kişiden dördünde yeniden eski haline dönecektir.”

Farkındalık (Mindfulness) Temelli Bilişsel Terapinin Depresyonun Nüksetmesinde Etikisi

Araştırma kapsamında tekrar eden major depresyondan muzdarip yetişkinler incelendi. 400’den fazla katılımcının yarısı antidepresan ilaç tedavisini bırakıp onun yerine terapi aldılar. Diğer yarısı ilaç tedavisine devam etti.

Çalışmanın yardımcı yazarı Profesör Richard Byng: “Şu anda (doğru kullanıldığında tekrarlama olasılığını üçte iki azaltan) antidepresan kullanımını sürdürmek depresyonun nüksetmesini önlemede asıl tedavi. Gelgelelim, depresyon için ilaç tedavisini sürdürmesi pek çok farklı sebepten dolayı mümkün olmayan birçok insan var. Dahası pek çok insan belirsiz dönemler boyunca ilaç tedavisine bağlı kalmak istemiyor ya da ilacın yan etkilerini tolere edemiyor.”

Farkındalık temelli terapi grubundaki insanlar evde pratik yapma ve tamamlayıcı seanslarla birlikte 20 saatlik eğitim aldılar. Bu eğitimde onlara diğer psikolojik egzersizlerle birlikte farkındalık temelleri öğretildi.

İki yıl sonra, iki grubun depresyon nüksetme oranları benzer çıktı.

Farkındalık terapisi alan grupta depresyon %44, antidepresan alan grupsa %47 oranında nüksetti.

Profesör Kuyken şöyle açıklıyor: “Bu çalışma depresyon nüksetme oranının azaltılmasında farkındalık temelli bilişsel terapinin düzenli antidepresan ilaç tedavisinden daha iyi olduğunu göstermese de, bu sonuçların tekrarlayan depresyondan muzdarip ve tekrar tekrar reçetelere bağlı olan milyonlarca insan için yeni bir seçenek sunduğuna inanıyoruz.”

Çalışma katılımcılarından biri olan Nigel Reed, farkındalık terapisinin yararlarını şöyle açıklıyor: “Farkındalık terapisi bana uzun dönemde iyi kalmak için kullandığım bir takım beceriler kazandırdı. Devamlı antidepresan kullanımına sırtımı yaslamaktansa farkındalık terapisi kendi geleceğimin kontrolünü elime almama, ne zaman risk altında olduğumu belirleyebilmeme ve iyi kalmak için ihtiyacım olan değişiklikleri yapmama izin vererek beni aktif hale getiriyor.”

Bu çalışma hakkında Profesör Roger Mulder şöyle diyor: “Maliyeti düşüren ve gerekli olan eğitilmiş insan sayısını azaltan bir grup tedavisi olduğu için farkındalık temelli bilişsel terapiyi hastalara bir seçenek olarak sunmak uygun olur… Dolayısıyla artık, makul maliyetli, etkili ve tekrarlayan depresyondan muzdarip geniş hasta gruplarına uygulanabilir gelecek vaat eden yeni bir tedavi yöntemine sahibiz.”

 

Bu çalışma The Lancet ‘te yayımlanmıştır (Kuyken et al., 2015).

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.