Çocuklarda İnternet ve Teknoloji Bağımlılığı İle Başa Çıkın!

Çocuğum Teknoloji ve İnternet Bağımlısı Mı?

Teknoloji ve internet çağımızın gerekliliğinden ziyade zorunluluğu haline geldi. Teknolojinin eğitime ve eğitimle ilgili bir çok alana entegre edilmesi ailelerin, çocuklarına bilgisayar/tablet/telefon almasını zorunlu kıldı. Çocukların bu aletlerin başında ödev ve araştırma yapma dışında da vakit harcaması aileleri, çocuğunun teknoloji ve internet bağımlısı olup olmadığı konusunda kaygılandırıyor. Aşağıda ki soruların birçoğuna vereceğiniz cevap EVET ise çocuğunuzun internet bağımlılığı için kullanımını kontrol altına almanız gerekmektedir.

  • Çocuğunuz günün çoğunu internette mi geçiriyor?
  • İnternet kullanımı ile ilgili size ve etrafındakilere yalan mı söylüyor?
  • Aynı mutluluğu yakalamak için internet kullanımını giderek artırıyor mu?
  • Aşırı internet kullanımı nedeniyle sizinle, arkadaşlarıyla ve okuluyla problemler mi yaşıyor?
  • İnternet kullanımının azaltılması ya da kesilmesi durumunda huzursuzluk, çökkünlük veya kızgınlık mı yaşıyor?
  • İnternet kullanımını azaltma ya da durdurmayı deneme girişimleri başarısız mı oluyor?

İnternet ve Teknoloji Kullanımı Tehlikeli Mi?

Teknolojinin hayatımızda bu kadar yer almasının avantajlarını ve dezavantajlarını teknolojik aletleri kullanmaktaki kontrolümüz belirliyor. Teknoloji kullanımının çocuklar için tehdit ya da fırsata dönüşmesi onların gelişiminden sorumlu yetişkinlerinin farkındalıkları ve eylemleri belirliyor.

Teknolojinin kontrolsüz kullanılmasının oluşturduğu tehditler;

  1. Çocuğun, tablet/telefon/bilgisayar başında saatlerce vakit geçirmesi onun, gerçek dünyadan kopmasına sebep oluyor ve sanal âlem ile gerçek dünya arasındaki ayrımı yapmasını zorlaştırıyor.
  2. Çocukların ailesi ve arkadaşlarıyla geçireceği vakti teknolojik aletlerle ve internette harcıyor olması sosyal ilişkilerinde bozulmalara ve iletişim kurma becerilerinde azalmalara neden oluyor.
  3. Ders çalışması gereken vakti teknolojik aletlerle ve internette geçirdiği için okul performansı düşüyor, bu aletlerden uzak kaldığında bile zihinlerinin sürekli onlarla meşgul olması akademik başarısızlığa, dikkat dağınıklığına, odaklanma güçlüğüne ve yaratıcılığının azalmasına sebep oluyor.
  4. Ayrıca fiziksel gelişimi devam eden çocukların internet başında uzun zaman harcaması kas ve kemik gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.
  5. Ayrıca gözlerde yanma, ellerde uyuşma, halsizlik, beden duruşunda bozukluk gibi fiziksel rahatsızlıklara yol açıyor.
  6. İnternette, sosyal iletişim ağlarının artması ve bu uygulamaların denetimsiz oluşu çocuğunuzun tanımadığı kişilerle iletişim kurmasına sebep oluyor, dolayısıyla bu durum çocuğunuzu tehlikelere açık hale getiriyor.

Bilinçli Teknoloji ve İnternet Kullanımının Faydaları;

Çocuğun öğrenme stiline ve gelişimine uygun uygulama ve programları kullanması, öğrenmesinin kalıcı ve kolay olmasını sağlıyor.

Gelişen teknolojinin sunduğu sanal gerçekliğin, eğitim amacıyla kullanımı rahat, güvenli ve düşük masraflı eğitim imkânı sunuyor.

Çocukların gerçek hayatta deneme- yanılma öğrenme yöntemini kullanamadığı durumlarda teknolojinin getirdiği özelliklerle rahatlıkla uygulanabilmesi onların yaratıcılığının gelişimine katkı sağlıyor.

Teknolojinin sunduğu hızlı iletişim imkânı sağlıklı kullanıldığında kısa sürede organize olma ve zamanı tasarruflu kullanma avantajı sağlıyor.

Teknoloji ve İnternet Bağımlılığının Nedenleri?

  • Yaşamın pahalılaştığı günümüz koşulları çocuğun hem anne hem babasının çalışmasını zorunlu kılıyor. Bu durumda anne-babalar, çocuklarına yeterli ve verimli vakit ayıramayabiliyorlar. Bu şekilde yalnızlaşan çocuk sanal ortamda kendini ifade ediş şekli buluyor ve bu ortamları gerçek dünyaya tercih edebiliyor.
  • Ailelerin teknolojinin etkileri hakkında ki eksik bilgileri, o aletlerin kullanımlarını denetleyememelerine ve sonuçlarını fark edememelerine sebep oluyor.
  • Giderek çeşitlenen ve piyasası oluşan oyunların eş zamanlı olarak grup halinde oynanması, bu oyunlardan para kazanılması ve oyun ilerledikçe oyun içinde oyuncuların hiyerarşi oluşturarak, başardım ve güçlüyüm duygularını yaşatması çocukları hep daha iyisi olmak için mücadele etmeye dolayısıyla internete bağımlı hale getirmeye neden oluyor.

Teknoloji ve İnternet Bağımlılığını Önlemek için Neler Yapılmalı?

Uzmanlar teknoloji kullanımında tamamen kısıtlamaya gidilmemesini önermektedir. Çocuğunuz birden bağımlı olmaz, bağımlılığa götüren adımlar vardır. Ebeveynlerin bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu konuda ebeveynlerin yapması ve yapmaması gereken şeyler;

  • Çocukların gelişim dönemlerine özgü özellikleri ve teknolojileri hakkında yeterli bilgi sahibi olun.
  • Çocuğunuzla geçirdiğiniz vakti verimli hale getirin. Birlikte yapabileceğiniz aktiviteleri çeşitlendirerek çocuğunuzun kendilerini ifade edebileceği ortamlar yaratın.
  • Çocuğunuzu arkadaşlarıyla bir araya getirecek organizasyonlar düzenleyin.
  • Teknolojik aletleri ve interneti çocuğunuzu susturmak, oyalamak yada yemek yedirmek için kullanmayın.
  • Yemek ve çay saatlerinde çocuğa bilgisayar başında servis yapmayın, sizinle birlikte yemesini sağlayın.
  • Çocuğunuzun kontrolsüz ve uzun süre teknolojik aletleri ve interneti kullanmasına izin vermeyin.
  • Çocuğunuzun yanında sizlerde bu teknolojik aletleri kullanmayın.
  • Çocuğunuzun interneti nasıl kullandığını kontrol edin, internete bağlandığı iletişim aletine güvenlik programları kurun.

Teknoloji ve İnternet Bağımlılığından Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?

Çocuğunuzun teknolojik alet ve internet kullanım sürelerinin olduğu günlük veya haftalık bir takvim oluşturun, belirlediğiniz bu takvimin dışına kesinlikle çıkmayın.

Teknolojik aletlerin evde ortak kullanım alanlarında olmasına dikkat edin.

Çocuğunuzu, yeteneklerine ve ilgilendiği alanlara yönelik yönlendirmelerde bulunun.

Giderek artan ve çeşitlenen sosyal medya hesapları çocuğunuzun internette uzun süre vakit harcamasına neden oluyor. Çocuğunuzla sosyal medyanın olumsuz etkilerini konuşarak, sosyal medya kullanımını sınırlandırın.

Uzun süre teknolojik alet ve internet kullanan çocuğunuzu engelleyemiyorsanız, mutlaka bir uzmandan yardım alın. Bu konuda size yardımcı olmamızı isterseniz, iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

Çocuğumun Günde Kaç Saat İnternete Girmesine İzin Vermeliyim?

Yeşilay bu durumla ilgili bazı rakamlar sunmuş. Net olmamakla beraber sizlere fikir verecektir.

2 yaşından küçük çocukların internet, televizyon ya da bilgisayarla vakit geçirmesi uygun değildir.

Okul öncesi yaş grubu için günde 30 dakikayı geçmeyecek şekilde internet kullanımı yeterlidir.

İlköğretimin ilk 4 yılında, ödev haricinde oyun ve eğlence için günlük 45 dakika zaman ayrılabilir.

Sonra ki yıllarda hafta sonu daha esnek olmakla birlikte günde 1 saat kullanım uygundur.

Lise çağında da günlük 2 saati geçmemelidir.

Merve Eryılmaz

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.