Çocuk Psikolojisi

Çocuk psikolojisi adı altında aileler birçok zaman uzman desteği arayışı içine giriyor. Kendilerinden, hatta dünyadaki diğer her şeyden daha çok kıymet verdikleri çocukları için en iyi geleceği hazırlamak için sürekli çabalıyorlar. Bu kimi zaman çocuklarının psikolojisini düzeltmek oluyor kimi zaman ise daha iyi bir gelecek hazırlamak oluyor.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde çocukların psikolojisinden daha çok, çocukların geleceği ve hayata tutunma çabaları ön planda tutulduğu için çocukluk çağında ve sonraki dönemlerde bireyler psikolojik sorun yaşamaya daha yatkın hale geliyor. Çoğunlukla yeteri kadar ilgiyle fazla ilgi kavramını birbirine karıştıran ve çocuklarının hayatlarına gerektiğinden fazla dahil olan aileler çocuğun psikolojisini altüst edebiliyor.

Bunlara birde ailelerin tutumları ve davranışları eklenince, ilişki kurmakta zorlanan ya da sağlıklı ilişki kuramayan, mutsuz yetişkinler topluluğuna dönüşüyoruz. Bu noktada çocukluk yaşantılarının hayatınıza etkisi tahmin ettiğinizden de fazla.

Çocuk psikolojisini derinden etkileyen ve yetişkin döneme olumsuz etkisi olan yıkıcı aile davranışlarına baktığımızda;

  • Aile bireylerinden herhangi birinin sözel, fiziksel veya cinsel istismarı.
  • Ailenin mesafeli olup, başarı beklentisinin çok yüksek olması.
  • Aile içi şiddete sürekli kavgaya maruz kalma.
  • Çocuğun bakım veren olması ve hiçbir sosyal desteğin olmaması.
  • Ebeveynin çocuğun eşinin yerine geçecek beklentilere girmesi, duygusal anlamda çocuğu bu duruma maruz bırakması.
  • Ebeveynin aşırı koruyucu olması.
  • Bir ebeveynin korkularından dolayı çocuğa yapışması.
  • Ebeveynin sürekli eleştirmesi. Her yaptığına aşırı değersizleştirmesi.
  • Ebeveynin gereğinden fazla serbestlik tanıması.

Bu durumları kontrol edemiyorsanız ve çocuğunuzun psikolojisi konusunda destek almak istiyorsanız aşağıdaki formu doldurarak yada bizi doğrudan arayarak randevu alabilirsiniz.

Error: Contact form not found.

Çocuk Psikolojisi & Mizaç İlişkisi

Çocuk psikolojisi açısından bu davranışlar çocuğun sağlıklı yetişmemesi için yeterli. Böyle davranışlara maruz kalan çocuğun sağlıklı davranışlar sergiliyemiyeceğine ve gelecekte kuracağı ilişkilerde başarılı olamayacağını söyleyebiliriz.

Bu davranışlara maruz kalan çocuğun psikolojisi mizacına göre şekillenecektir. Aynı evde büyüyen iki çocuk aynı davranış karşısında daha içe kapanık hale gelirken, bir diğer çocuk ise daha agresif ve saldırgan hale gelebiliyor. Bu noktada iki kardeşim yetişkin duygusal hayatını en çok etkileyen şey onların mizaçları oluyor.

Mizaç: Doğuştan gelen duygusal yapımızdır. Olaylara verdiğimiz tepkileri belirler.

Mizacın Boyutları

Utangaç ↔ Canayakın

Çekingen ↔ Girişken

Soğuk ↔ Duygusal

Kaygılı ↔ Korkusuz

Hassas ↔ Sağlam

Çocuk psikolojisi açısından mizaç önemli olduğu kadar çevrenin etkisi de oldukça fazladır. Utangaç mizaca sahip bir çocuk çevresel etkenler sayesinde daha cana yakın ve sıcak kanlı hale gelebilir. Bu noktada çocuk psikolojisi açısından değerlendirildiğinde doğuştan gelen faktörler kadar maruz kaldığı çevresel durumlar da önemlidir.

Klinik Psikolog

Barış Gürkaş

İstanbul

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.