Çocuğum Neden Bu Kadar Öfkeli?

Çocuklar gelişimlerinin bazı dönemlerinde yoğun duygu değişimleri yaşamaktadırlar. Özellikle bazı dönemlerde yaşadıkları yoğun sinirlilik hali aileleri tedirgin edebilir. Çocuğun bu duygu halini kontrol edememesi kendisine, ailesine ve çevresine karşı yıkıcı davranışlar sergilemeyle kendini gösterir. Aileler çocuklarının neden bu kadar öfkeli olduklarını ve bu durumla nasıl başa çıkmaları gerektiğini anlamaya ve çözüm bulmaya çalışırlar. Çocukların bir çoğunda gözlemlenen sinirlilik halini davranış bozukluklarından ayıran bu davranışların sık sık ve sürekli olmasıdır.

DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI

Bazı çocuklar dürtülerini denetleme konusunda ciddi problemler yaşarlar. Bilerek başkalarına zarar verirler, yalan söylerler, toplum olarak kabul edilen doğrulara aykırı davranışlar sergilerler. Bakımlarında söz sahibi olan büyüklerine karşı gelirler. Davranış Bozukluğu olan çocuklar sebepsiz yere sürekli olumsuz davranışlarda bulunurlar, duygularını ve davranışlarını kontrol edemezler. Yıkıcı davranış bozukluklarınınnkarşıt olma-karşı gelme bozukluğu ve davranım bozukluğu olmak üzere 2 alt türü vardır.

Karşı Gelme-Karşıt Olma Bozukluğu

Karşıt olma-karşı gelme bozukluğu olan çocuklar sık sık sinirlenir, alınganlık gösterir ya da kolaylıkla kızarlar, sürekli öfkeli, kızgın, içerlemiş ve kinlenmiştirler. Bu tür davranış bozukluğu görülen çocuklar, bakımlarından sorumlu büyükleriyle sürekli tartışmaya girerler,  büyüklerinin koyduğu kurallara uymazlar ve sürekli karşı gelirler. Büyüklerini bilerek kızdırırlar. Yaptıkları yanlışları kabul etmezler ve bu hatalardan sürekli başkalarını sorumlu tutarlar. Düşmanlık güderler ve kin beslerler.

Çocukların birçoğu zaman zaman bu davranışları sergileyebilir. Davranış bozukluğunu normal sınırdan ayıran sergilenen bu davranışların sürekli ve sık sık olmasıdır. Bu davranış bozukluğu kişiye ya da yakın çevresindekilere sıkıntı yaratır. Toplumsal işlevsellik alanlarında olumsuz etkiler gösterir. Karşıt olma-karşı gelme bozukluğu olan çocuklar direnç gösterirler fakat şiddet uygulamazlar.

Davranım Bozukluğu

Davranım bozukluğu gösteren çocuklar, insanlar ve hayvanlara karşı saldırganlık gösterirler. Eşyaları kırıp dökerler, başkalarına ait malları çalarlar, insanları dolandırırlar, yasakları çiğnerler, başkalarını cinselliğe zorlarlar. Otoritelerle sürekli başları derde girer fakat cezalardan ders almazlar, pişmanlık ya da suçluluk duymazlar. Sergiledikleri yıkıcı davranışların başkaları üzerinde ki etkilerini önemsemezler ancak o davranışların ve sonuçlarının kendileri üzerinde oluşturduğu etkiyle ilgilenirler. Davranım bozukluğu olan çocuklar onlardan bekleneni yapmak konusunda duyarsızdırlar. Yaptıkları işlerin sonuçları kötü olduğunda ise bunun sorumluluğunu kabul etmezler, başkalarını suçlarlar.

Davranış Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Nedenleri tam olarak bilinmese de araştırmalar çeşitli risk faktörlerinin yıkıcı davranış bozukluğuna sebep olduğunu ortaya koymaktadır. Çocuğun fiziksel, duygusal ihmal ve istismarlara maruz kalması.  Ailenin çocuk yetiştirmede aşırı kuralcı ve katı olması ya da aşırı serbest, ilgisiz olması. Çocuğun kurumlarda büyümesi, kuralların ve denetimin olmaması, bakıcısının sıkça değişmesi. Çocuğun, suç oranının yüksek olduğu çevre ile sürekli etkileşiminin olması. Aile bireylerinde anormalliklerin olması gibi çeşitli risk faktörleri yıkıcı davranış bozukluğuna sebep olabilir.

Çocuklar istediklerini ısrarcı ve yıkıcı davranışlarla anne-babalarına yada bakımından sorumlu kişilere yaptırmaya çalışması ve ailelerin çocuğun isteklerini yerine getirmesi yapılan davranışı pekiştirir ve çocuklar istediklerini yaptırmak için her zaman aynı davranışı sergiler. Ailelerin çocuklarının yapmakta olduğu yıkıcı davranışları o anda durdurmak için koyduğu kurallardan taviz vermesi çocuğun bu şekilde davranmasına ve davranışını sürdürmesine sebep olur. Çocuklarıyla sağlıklı ilişki geliştiremeyen anne-babaların genellikle kendi psikolojik problemleri vardır. Çoğunlukla alkol ve madde kullanan, evlilik problemleri yaşayan, ilgisiz davranan, kanunen suç işlemiş ailelerin çocukları risk altındadır.

Gelişimin erken dönemlerinde çocuğun ateşli hastalıklar geçirmesi, kafa travmaları yaşaması yıkıcı davranış bozukluklarına sebep olabilir.

Davranış Bozukluğu Nasıl Düzelir?

Davranım bozukluğunun tedavisinde çocukla veya gençle yapılan bireysel terapinin yanı sıra, çocuğun etkileşimde bulunduğu çevrede de birtakım düzenlemeler yapılmalıdır. Yapılacak en önemli düzenlemelerden biri ailenin ve çevrenin çocuğa nasıl davranması gerektiği konusunda bilgilendirilmesidir. Tedavide psikologun, ailenin ve okulun iş birliği içinde hareket etmesi tedavide olumlu sonuçlar alınması için oldukça gereklidir.

Çocukta davranım bozukluğuna eşlik eden herhangi bir psikiyatrik bozukluk varsa ilaç kullanımı gerekebilir.

Bu konuda size yardımcı olmamızı isterseniz, iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

Merve Eryılmaz

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.