Cinsel Kimlik Bozukluğu

 

 

Cinsiyet disforisi daha anlaşılır bir diğer adıyla cinsel kimlik bozukluğu; kişilerin kendilerini hissettikleri cinsiyet ile biyolojik cinsiyetlerinin uyumlu olmadığını kuvvetli biçimde hissettikleri durumdur.

Dışarıdan bakıldığında fiziksel olarak bir erkekte olabilecek fiziksel özelliklerine sahip bir kişi aslında daha feminen duygular taşıyor olabilir. Bu kişiler için kadın vücuduna sahip olmak ve toplum tarafından kadın olarak kabul edilmek en çok istedikleri şey olabilir. Bu durum yine dışarıdan bakıldığında kadın fiziksel özelliklerini taşıyan, rahmi olan ve adet mesturasyonu gören ancak daha maskülen duygular içerisinde olan birileri içinde geçerlidir.

Kendisini kadın olarak hisseden erkek bedenine sahip bir kişiyi ele alalım; içinden yapmak istediği aynanın karşısına geçip makyaj yapmak istediği eteği giymek iken ruhunu yansıtmayan bedenin gerekliliklerini giymesi elbette şiddetli üzüntü, kaygı ve bunalım yaratabilir. Bu kişinin bedenine rağmen hissettiklerini giyinmesi ise maalesef toplumda dışlanmasına, ötekileştirilmesine vesile olabilir ve yine bu kişide depresyon, anksiyete gibi birçok ruhsal hastalıklar baş gösterebilir. Bu gibi durumlar neticesinde kişilerin okul, iş, sosyal yaşantıları olumsuz etkilenecektir.

 

 

Cinsel kimlik bozukluğu belirtileri

Cinsel kimlik bozukluğu teşhisini koyabilmek için kişide en az altı ay boyunca bu belirtilerin başgöstermesi gerekmektedir !

Çocuklardaki Belirtiler

  1. fiziksel olarak erkek özellikleri taşısa da kız olduğunu ya da fiziksel olarak kız özellikleri taşısa da erkek olduğunu sürekli dile getirirler,
  2. Kendini tanımladığı cinsiyetten arkadaşları kuvvetli biçimde tercih ederler.
  3. Erkekler ya da kızlar için tipik olan kıyafetleri, oyuncakları ve oyunları reddederler.
  4. Kızların ya da erkeklerin genelde yaptıkları şekillerde idrara çıkmayı reddetme
  5. Genital organlarından kurtulmak ve kendi cinsiyetinin organlarına sahip olmak istediğini söyleme

 

Gençler ve Yetişkinlerde görülen belirtiler

Yetişkinler cinsiyetlerinin bedenlerine uymadığından emindir. Cinsel organlarından iğrenirler ve hatta bu durumun getirdiği duş almaktan, kıyafetlerini değiştirmekten, sek yapmaktan veya genital organlarını görmekten ve onlara dokunmaktan kaçınırlar.

 

Tedavi

Cinsiyet disforisini tedavi ederken amacımız kişinin cinsiyeti hakkında nasıl düşündüğünü değiştirmek değildir; bu hduyguların beraberinde getirebileceği sıkıntılarla baş etmektir. Psikolog veya psikiyatrla görüşmek cinsiyet disforisinin tedavisinin yalnızca bir bölümüdür.

 

 

Nisa Naz Ayyıldız

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.