Boşanma Sonrası İnsan Nasıl Etkilenir?

Son yıllarda boşanma olayları dikkat çekici şekilde yükseldi. İleri yaştaki bireyler boşanmalara anlam veremezken, 20’li 30’lu yaşlardakiler için boşanmak evlenmek kadar normal karşılanıyor. Yani bazı insanlar evli kalmak için çaba sarf etmezken, bazı insanlar boşanmak için çaba sarf etmiyor.

Boşanma ile ilgili istatistiklere göz attığımızda tablo zihnimizde biraz daha netleşecektir. Türkiye İstatistik kurumu verilerine göre yıllar geçtikçe boşanma oranları artıyor. 2004’ten 2013’e %38 bir artışla ciddiyetini bizlere hissettiriyor. Boşanma oranlarının en yüksek olduğu illere baktığımızda ise listenin başını İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirler çekiyor. Yani sosyo-ekonomik seviyenin ve eğitim düzeyinin yükselmesiyle boşanma oranlarının ilişkili olduğunu söylesek sanırım yanlış olmaz.

Ekonomik, psikolojik ve sosyal birçok etken çiftlerin birbirlerine yakınlaşmalarına sebep olabildiği gibi, uzaklaşmalarında ki temel sebep de olabiliyor.  Başlarda cazip gelen bazı özellikler sonraları hayattan keyif almak için yeterli gelmemeye başlıyor.

Boşanmanın çiftler üzerinde bir takım psikolojik etkilerinin olduğu tartışılmaz bir gerçek. Bu etkilerin de olması son derece normal. Boşanma öncesinde başlayan geleceğe dair bir takım belirsizlik düşünceleri kişinin psikolojisini oldukça etkileyebiliyor.  Kadınlar ve erkekler açısından değerlendirdiğimizde karşımıza aşağıdaki gibi bir tablo çıkıyor.

Kadınlar Üzerinde Boşanma Sürecinin Etkileri (Boşanan Kadın Psikolojisi)

  • Finansal etkiler kadınları en çok etkileyen durumların başında geliyor. Geliri olmayan ya da ayakta kalmakta zorlanacak gelire sahip kadınların bu noktada zorluk çekmeleri muhtemel oluyor.
  • Mutsuz evliliklerin ardından kadın, bir daha iyi bir partner bulamayacağım ya da kimseye güvenemeyeceğim gibi düşüncelere daha hızlı kapılır.
  • Bazı kadınlar ise artık çevredeki insanların ona boşanmış bir kadın gözüyle bakmaya başladığını düşünmeye başlar. Buda toplumsal olarak kadınları en sık rahatsız eden düşüncelerdendir.
  • Çocukları olan bir anne için bu süreç normalden çok daha zor olabiliyor. Birçok zaman bu sebeple çiftler ayrılmayabiliyorlar. Anne bu durumda çocuklarım babasız büyümesin diyerek, kendi mutluluğundan vazgeçebiliyor. Böylece kadın daha depresyona kadar giden bir sürecin içinde kendisini bulabiliyor.
  • Kadınlar boşanma sürecinin öncesinde ve sonrasında ortadan aldatılmadan yana bir sorun yoksa kendilerini erkeklere oranla daha suçlu hissediyorlar. Bu ilişkiyi kurtarmak onun sorumluluğundaymış gibi hissedebiliyorlar. Ancak bu sorumluluk karşılıklı bir sorumluluktur.

Erkekler Üzerinde Boşanma Sürecinin Etkileri (Boşanan Erkek Psikolojisi)

  • Yapılan araştırmalar boşanmış ya da evlenmemiş erkeklerde madde kullanımı ve ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.
  • İlişkiden sonra erkekler genellikle partnerini suçlayıcı şekilde yaklaşıyorlar. Toplumsal olarak kabul gören yaklaşım da genellikle bu oluyor. Kadın ilişkiyi sürüdüremedi benzeri düşünceler genelde baskın düşünceler oluyor.
  • Başlangıçta erkek kurtuldum tarzında bir hissiyat içinde olurken, sonraları yalnız olmak erkeği daha fazla etkileyebiliyor.
  • Erkeklerin arkasını toparlayan kadın rolü ortadan kalkınca, motivasyon ve öz bakım gibi konularda erkekler başlarda bocalayabiliyorlar.

Boşandıktan Sonra Neler Yapmalı?

Boşanmak ilişkilerin doğasında olan ve günümüzde normal karşılanması gereken bir süreçtir. Bu sebeple hayatın sonu olmadığını kişinin kendisine sürekli hatırlatması gerekir.

Öncelikle biten bir ilişkinin ardından yapılabilecek en önemli şey kişinin kendisine ve karşısındakine bir süre zaman vermesi. Bu süre zarfında sosyal çevresinden destek alması önemli. Şayet çözemediği durumda bir psikolog desteği almalıdır.

Bu süreçte geçmişin istenmeyen duyguların aktive edecek film, şarkı gibi çeşitli şeylerden uzak durmanızı hatta birlikte yaptığınız etkinlikleri de bir miktar değiştirmeniz gerekebilir. Maruz kaldığınız durumda mutsuz olmanız durumunda bunun zihninizin size oynadığı bir oyun olduğunu hatırlatmanızı öneririm.

Boşanmanın ardından yeni bir evlilik yapmaktan uzak durmalısınız. Bu noktada sağlıklı karar vermek birçok zaman zor olur.

Eski eşinizle olan diyologlarınızı mümkün oldukça sınırlandırmanız kendiniz korumak için önemli durumlardan birisi.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

3 yanıt

  1. Size sorum, eşim bana resmi nikah yapmadı 2 yıldır evliyim, eşim öğretmen ben aynı okulda yöneticiyim, neden bana nikah yapıyorsun deyince bana diyorki okadar istiyorsan yapalım ozaman ben kendimi çok kötü hissediyorum bu benim hakkım ama beni zorla yaptırmış gibi hissettiriyor, bu yüzden boşanmayı düşünüyorum bana önerinizi varmı?

  2. Anlaşmalı boşandıktan sonra birlikte aynı evi paylaşmayı düşünüyoruz,eşim ayrıldıktan sonra sana eskisi gıbı bağlanmamın daha kolay olcagını soyluyor,bu durumda bırlıkte yasamaya devam etmek mantıklımı,ayrılma nedenimiz eşimin benden soguması.4 yıldır bırlıkteyız ve karı koca ılıskımız yok.sonunda boyle bır karar aldık.merak ettıgım konu hep acabalar,başka bırımı var,olurmu,dusunurmu vs vs

  3. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
    Çoğu ailenin sıkıntısı bu ülkede mecut olan geçim derdi ile yıllarca boğuşurken tam da orta halli bir işe başlayarak madden rahat bir nefes almıştım. Almıştım dedim ne yazık ki ben öyle sanmışım.Eşime babasından iki yıl önce kalan miras ile aslında her şeyin bir anda değişmeye başladığı gerçeği ile yüzleşmek zorunda kalmam bana ağır gelmeye başladı. Hissedilir derecede artan aşırı harcamalar ve gelinen nokta da madden bana ihtiyacın kalmadığı söylemlerine maruz kaldım. Samimi olmak gerekirse eşime maddi olarak çok destek sağlayamadım. Ailesinin durumu da iyi sayılırdı. Tarıtışmalar büyümeye ve içinden çıkılmaz bir duruma geldiği bir an eşim
    -biz kızımla bir karar aldık zaten sen de ben de mutsuzuz ayrılmak istiyorum dedi.
    Sırf sadece bu kararından belki vazgeçer ümidi ile gayri ihtiyari ben de
    -zaten durumunuz hep söylediğiniz gibi bana ihtiyacınız yok düzeyinde o halde ben sizden eğer ayrılmak istiyorsan bir ev istiyorum ve nafaka vermem dedim.
    Böyle bir şeye hakkım varmı açıkçası onu da bilmiyorum. Kanun ne der hiç bir fikrim yok. Gel gelelim eşimin teklifim ile kabulüne. Ayrılmamak için bu kararlı duruşum ile yine de geri adım atmadı haliyle aynı kararlılıkla bana sadece
    -anlaşmalı boşanacaksan boşanalım yoksa zaten 3 yıl ayrı kalırım mahkeme istesen de istemesen de bu ayrılığı onaylar dedi.
    Peki bu vaziyette benim istemediğim ve tamamen gıyabımda bana teklif edilen boşanma kararı ile yine istemeden de olsa
    hem maddi hem de manevi olarak büyük sıkıntılar içine gireceğim.
    Hiç onaylamadığım bu durumda hukuken kazançlarım ve kayıplarım ne olacak. Hiç bir hakkım yok mu?
    Kanun sadece bayanlara ve de boşanma esnasında ve sonrasında durumu ne olursa olsun onları mı koruyup arkasında duruyor?
    Malesef sorularıma bir yanıt bulamıyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim
    İyi çalışmalar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.