Boşanma Kararı Çocuğa Nasıl Söylenmeli?

Evlenmek kadar boşanmanın da doğal karşılanması gereken bir yüzyılda, aileler boşanma kararı alsa bile çocukları yüzünden zaman zaman bu karardan vazgeçebilmekteler. Çocuğuna iyilik yaptıklarını düşünen aile, kimi zaman sırf boşanmadıkları için daha kötü sonuçlara sebep olabiliyorlar. Ailede geçimsizlik, huzursuzluk ve kavga çocuk için tahmin edilenden daha fazla probleme yol açabiliyor, bugüne etki ettiği gibi gelecek yaşantısına da zarar verebiliyor.

Çocuk için ve kendileri için boşanmanın daha iyi olacağına karar veren aile ise bu sefer de çocuğa bu durumu nasıl söyleyeceğine dair çelişkiler yaşamaya başlıyor.

Peki, bu kararı çocuğa nasıl söylemek gerekiyor?

  • Bu kararı birlikte alan ebeveynler, bunu çocukla konuşurken de bir aile gibi oturup beraberce konuşmaları gerekir. 
  • Ayrılmanın ne demek olduğu, artık anne- babanın ayrı yaşayacak olmaları çocuğa detaylıca anlatılmalı. Çocuktan gelecek sorulara da yalan cevaplar verilmemeli, sorular mümkün oldukça cevapsız bırakılmamalı.
  • Boşanamadan sonra çocukla ilgili duyguların aynı kalacağına ve boşanmanın onun çocuğun daha az sevilmesiyle hiç ilişkili olmadığı çocuğun anlayacağı bir dille anlatılmalı. Anne babanın onu sevmeye devam edeceği ve her zaman çocuğunun arkasında olacağı güveni verilmeli.
  • Çocuğun haberi aldıktan sonra ya da sonra ki süreçlerde vereceği duygusal tepkileri yaşaması engellenmemeli.
  • Çocuğa boşanma kararını anlatırken hayatında değişeceklerden çok, aynı kalacak şeyler üzerinden konuşulmalıdır. (aynı evde kalmaya devam edeceksin, aynı okula gitmeye devam edeceksin gibi)
  • Boşanmanın sebebinin çocuk olmadığı ona söylenmeli, çünkü çocuklarda kimi zaman boşanmanın kendi yüzünden olduğuna dair bir yanılgı olabilir.

Psikolog Barış GÜRKAŞ

İstanbul

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.