Bipolar Bozukluk Hakkında Her Şey

Bipolar bozukluk,kişinin duygu durumunda yaşadığı şiddetli yükselme ve düşmeleri ifade etmenin yanında işlevselliği de belirgin olarak bozan ruhsal bir rahatsızlıktır. Genellikle 15-24 yaş arasında başlamaktadır ve yaşam boyu sürmektedir. Bipolara neden olan etmenler tam olarak bilinememekle beraber genetik olduğu düşünülmektedir. Bipolar bozukluğu olan bireylerin psikolojik ve sosyal çevresel alanlarda yaşam kalitesi düşük ve yüksek ihtimalle sıkıntılıdır.

Bipolar Bozukluğunun Belirtiler

Manik dönemde olan bireylerde;

  • Uyku gereksiniminde azalma,
  • Dikkat dağınıklığı,
  • Özgüvende abartılı artış,
  • Kolay sinirlenme,
  • Enerji de belirgin bir şekilde artma,
  • Cinsel dürtülerde artış,
  • Uygunsuz sosyal davranışlar,
  • Manik dönem artarak kötüleşmeye doğru gittikçe; kişide umursamaz davranışlar,aşırı para harcama gibi davranışlar da görülebilmektedir.

Depresyon döneminde olan bireylerde ise;

  • Yapılan etkinliklerden zevk almamaya başlamak,
  • Suçluluk,ümitsizlik,çaresizlik,değersizlik hisleri,
  • İntihar düşünceleri,
  • Diyet yapılmamasına rağmen kilo kaybı veya artışı
  • Aşırı uyuma veya tam tersi durum uykusuzluk çekme,
  • Odaklanmada,karar vermede güçlük çekme,

Bipolar Bozukluğu Olan Bireylerin Beyin Aktiviteleri

Yapılan bazı araştırmalar, bipolar bozukluk yaşayan kişilerin beyinlerinde duygu durumun normal düzeyde kalmasını etkileyen bazı anormallikler olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak dopamin,seratonin ve nöropinefrin olarak bilinen kimyasallarının yoğunluğunda da artış saptamıştır. Hastalar aktif dönemde olmasalar bile hasta olmayan bireyler ile karşılaştırıldıklarında bu hormanların aktivetisinde ortalama %30 artış izlenmiştir.

Bipolar Bozukluk hakkında daha fazla bilgi için linki tıklayın.

BİPOLARIN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Bipoların birincil tedavisi ilaçlardır.
Psikoterapi: İlaç tedavisinin yanında bireylerin yaşayabilecekleri sorunlarla daha iyi mücadele edebilmesi açısından ve gelişmekte olan hastalık döneminin erken belirtilerini anlayabilmekte önemi oldukça büyüktür. En sık kullanılan yöntem bilişsel terapi yöntemidir.
EKT(Elektrokonvulsif Terapi): Birey ilaçlara cevap vermiyor,direnç gösteriyor ve bununla beraber intihar düşünceleri de var ise bu kişiler için bu yöntem uygulanabilir. Hastanın alnına iki elektrot yerleştirilip birkaç saniye süre ile elektrik akımı verilerek yapılan bir yöntemdir.
TMU(Transmanyetik Uyarım Tedavisi): Bu tedavi yönteminde EKT’den farklı olarak kişiye elektrik verilmez ve ayaktan uygulanabilen bir tedavi çeşididir. Bipolar bozukluğun depresyon döneminde etkili olan bir yöntem olduğu biliniyor.

Bu bozukluğa sahip kişilere tedavilerinin yanında sosyal destek sağlamakta ayrı önem taşımaktadır. Kişinin toplumdan izole bir şekilde yaşamasını engelleyebilmek amaçlı toplum ve ruh sağlığı merkezlerinde bu hastalara yönelik etkinlikler planlanmaktadır. Bu merkezlerde resim,müzik,meditasyon,dans tarzı etkinlikler ile kişilerin işlevselliklerine katkıda bulunulabilir,sosyal ilişkileri güçlendirilebilir.

 

Büşra Nur Turan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir Yanıt

  1. Vitiligo hastasiyim. Bibolar teshisi ayrica konmadi ama okb teshisi konmustu 18 yil once. Ama ben bibolar hastasi oldugumu saniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.