Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir ve Nasıl Uygulanır!

Bilişsel davranışçı terapiler nelerdir?

Bilişsel davranışçı terapi, davranışçı ve bilişsel yaklaşımların entegre olmuş halidir. Ellis’in Akılcı Duygusal Terapi yaklaşımı ve Beck’in Bilişsel Terapi yaklaşımı en çok bilinen bilişsel terapi modelleridir. Ellis, Akılcı Duygusal Terapi’yi 1958’de kullanmaya başlamıştır. Bu yaklaşımda ABC modeli esastır. A; olay ve kişiyi B ;kişinin A hakkındaki düşüncelerini ve değerlendirmelerini, C ise bireyin davranışsal ve duygusal olarak verdiği tepkileri temsil eder. Bir diğer yaklaşım olan Beck’in Bilişsel Terapisinin gelişimi ise 1960’lı yıllarda ortaya konulmuştur. Beck hastaların düşüncelerinin odağındaki bilişsel çarpıtmaları görüp bunların ruhsal problemlere yol açtığını fark etmiştir  ve bu çarpık bilişlerin düzeltildiğinde kişinin düzeleceğini öngörmüştür. Başlangıçta depresyon tedavisi için geliştirilen bu terapi günümüzde de revize edilmiş olarak depresyonla birlikte anksiyete bozuklukları, travmatik yaşantılar ve diğer ruhsal bozukluklar üzerinde uygulanmaktadır.

 Bilişsel davranışçı terapinin amacı nedir?

Bilişsel kuram ruhsal problemlerin nedeni olarak olumsuz düşünce ve inançları göstermektedir. Bu olumsuz olan düşünce ve inanışlar biyolojik ya da çevresel bir faktöre bağlı olarak ortaya çıkıp sürmeye devam edebilir. Amaç  bu işlevsel olmayan düşüncelerin ve inanışların yerine işlevsel olanlarının konulup kişinin daha fonksiyonel hale gelmesidir. Kişi otomatik ve fonksiyonel olmayan düşüncelerinin farkına varınca dış dünyaya ve olaylara bakış açısı değişir. Böylelikle gerçeğe uygun şekilde düşünmeye başlar.

   Bilişsel davranışçı terapi hakkında

  • Bilişsel terapi de danışanla işbirliği kurmak esastır. Danışanın aktif katılımı problemin çözümü için gereklidir.
  • Danışanla olumlu terapötik ilişki kurmak hedeflenir. Danışman danışana güven vermeli, ilgili, sıcak ve profesyonel bir tutum sergilemelidir.
  • Terapide seanslar yapılandırılmıştır ve genelde sınırlı sürelidir.
  • Bilişsel terapi ‘şimdi’ ve ‘burada’ odaklıdır.
  • Teknik olarak sokratik sorgulama ve yeniden çerçeveleme kullanılan yöntemler arasındadır.
  • Bilişsel davranışçı terapiyi diğer terapilerden ayıran bir nokta danışana verilen psikoeğitim ve ev ödevleridir.  Psikoeğitimle birlikte kişinin öğrendiklerini bundan sonra da uygulaması istenir. Kişi öğrendiklerini hayatına aldıkça ve uyguladıkça farkındalığı artacaktır. Böylece kendiyle ilgili süreçleri düzenlemeyi öğrenecektir.
  • Danışana baş etme becerisi öğretildiği için kişinin öz-yeterliliğinde artış olacaktır.

 Bilişsel Davranışçı Terapi İstanbul

İstanbul’da Bilişsel davranışçı terapi üzerine çalışan klinik psikolog ihtiyaçlarınız için size destek olmamızı isterseniz bize doğrudan ulaşabilirsiniz. Kadıköy ve şişli de bulunan ofislerimizden haftanın 6 günü sizlere hizmet vermekteyiz.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.