Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Nedir?

Bilişsel davranışçı terapi duygularınızın, içinde bulunduğunuz durumu algılayış biçiminize ek olarak düşüncele rinizden kaynaklandığı varsayımına dayanan bir metottur.Bilişsel davranışçı terapiye göre kişinin davranışı duygularına dayanmaktadır ve böylece duygular bir şekilde değiştirildiği takdirde davranışsal değişim de bunu takip edecektir.

Bilişsel Davranışçı Terapinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Bilişsel davranışçı terapi düşüncelerinizi hedef alarak pek çok davranış kalıbını ve istenmeyen duyguları değiştirmek için kullanabileceğiniz en hızlı yöntemlerden biridir. Düşüncelerinizden/duygularınızdan/davranışlarınızdan bazıları hayatınıza istenmeyen duyguları getiren ve giderek sağlamlaşan bir döngüye girer.

Örneğin bir kişi “ezik” bir karaktere sahip olduğunu düşünüyorsa çok büyük ihtimalle insanlara yaklaşımı da bu doğrultuda şekillenecektir. Yani eğer böyle bir düşünceye/inanca sahip olmasaydı insanlarla olan ilişkisi de farklı olacaktı. Çünkü insanlarla uygun şekilde yakınlaşmadığı için reddedilme olasılığı da yüksek olacak ve sonuç olarak bu konudaki hatalı-olumsuz inançlar/düşünceleri daha da güçlenecekti.

İşte tam bu noktada bilişsel davranışçı terapi devreye gidiyor. Eğer kişi bilişsel davranışçı terapiyi kullanarak düşüncelerini değiştirmeyi başarırsa, duyguları da değişecek ve bunun sonucunda da davranışı değişecektir. Ayrıca bilişsel davranış terapi öfke, anksiyete, korku ve hatta depresyon gibi pek çok istenmeyen davranışın üzerinde etkilidir.

 Bilişsel Davranışçı Terapinin Amacı Nedir?

Bilişsel kuram ruhsal problemlerin nedeni olarak olumsuz düşünce ve inançları göstermektedir. Bu olumsuz olan düşünce ve inanışlar biyolojik ya da çevresel bir faktöre bağlı olarak ortaya çıkıp sürmeye devam edebilir. Amaç, bu işlevsel olmayan düşüncelerin ve inanışların yerine işlevsel olanlarının konulup kişinin daha fonksiyonel hale gelmesidir. Kişi otomatik ve fonksiyonel olmayan düşüncelerinin farkına varınca dış dünyaya ve olaylara bakış açısı değişir. Böylelikle gerçeğe uygun şekilde düşünmeye başlar.

Bilişsel Davranışçı Terapi Hakkında:

  • Bilişsel terapi de danışanla işbirliği kurmak esastır. Danışanın aktif katılımı problemin çözümü için gereklidir.
  • Danışanla olumlu terapötik ilişki kurmak hedeflenir. Danışman danışana güven vermeli, ilgili, sıcak ve profesyonel bir tutum sergilemelidir.
  • Terapide seanslar yapılandırılmıştır ve genelde sınırlı sürelidir.
  • Bilişsel terapi ‘şimdi’ ve ‘burada’ odaklıdır.
  • Bilişsel davranışçı terapiyi diğer terapilerden ayıran bir nokta danışana verilen psikoeğitim ve ev ödevleridir.  Psikoeğitimle birlikte kişinin öğrendiklerini bundan sonra da uygulaması istenir. Kişi öğrendiklerini hayatına aldıkça ve uyguladıkça farkındalığı artacaktır. Böylece kendiyle ilgili süreçleri düzenlemeyi öğrenecektir.
  • Danışana baş etme becerisi öğretildiği için kişinin öz-yeterliliğinde artış olacaktır.

 Bilişsel Davranışçı Terapi İstanbul

İstanbul’da Bilişsel davranışçı terapi üzerine çalışan klinik psikolog ihtiyaçlarınız için size destek olmamızı isterseniz bize doğrudan ulaşabilirsiniz. Kadıköy ve şişli de bulunan ofislerimizden haftanın 6 günü sizlere hizmet vermekteyiz.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.