Anoreksiya Belirtileri ve Tedavisi

Günümüzde fiziksel görünüme fazlaca önem verilir. Hemen hemen herkes mankenler, süper modeller gibi iyi ve fit bir vücuda sahip olmak ister. Birçok insan zayıflama çabasına girerken sağlıklı olmayı ihmal eder. İnsanlar düzenli ve sağlıklı beslenerek, spor yaparak kilo vermek yerine, çok daha farklı yöntemler deniyorlar. Bunun sonucunda da yeme bozuklukları meydana geliyor.

Bunlardan biri zayıflık hastalığı olarak da bilinen Anoreksiya Nervoza’dır. Anoreksiya Nervoza hem erkek hem de kadınlarda görülmekle birlikte genellikle 12-35 yaş arasındaki genç kızlarda görülür. Şişmanlıktan korkulması, mankenlere ve zayıf, fiziği iyi olan kişilere özenti gibi sorunlar psikolojik etmenler arasında yer alır.

Anoreksiyalı kişiler, kilo alımına ve zayıflığa karşı takıntılı olurlar. Kilo almaktan oldukça korkarlar. Zayıf olsalar bile yemek yemeyi reddederler ve aç olduklarını kabul etmezler, başkalarına tok olduklarını söylemezler. Normal kilolarının altında oldukları halde kendilerini şişman görürler. Bu nedenle Anoreksiya Nervozalı kişiler özgüvenleri düşük, mükemmeliyetçidirler.

Yeme bozukluğu ile beraber depresyon, anksiyete, obsesif kompulsif kişilik bozukluğu gibi bozuklukar da meydana gelmektedir.

Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?

  • Yemek, kalori takıntılı olma
  • Yemek yendiği zaman suçluluk duyma
  • Kilo kaybı
  • Mükemmeliyetçilik
  • Düzensiz beslenme
  • İçe kapanma ve sosyal ortamlardan uzaklaşma
  • Aşırı spor ve egzersiz yapma
  • Biraz fazla yemek yendiği zaman yemekten sonra kendini cezalandırmak için aç kalma
  • Düzensiz adet görme ya da 3 aya kadar arka arkaya hiç adet görmeme
  • Kansızlık
  • Halsizlik
  • Baş dönmesi
  • Bağırsak ve cilt problemleri

Anoreksiya Nervoza Tedavisi Nelerdir?

Öncelikle bu hastalığa sahip kişilerin normal kiloya geri dönmeleri sağlanmalı ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmaları hedeflenmelidir. Hasta tedaviyi kabul etmiyor ve vücudunda ciddi sorunlar meydana gelmişse hastanın hastaneye yatırılarak doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından kontrolünün sağlanıp tedaviye başlanması gerekir. Bu süreçte hastanın takıntılarından kurtulması, sosyal ortamlarda bulunabilmesi, düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanabilmesi için de hastaya psikolojik destek verecek bir psikolog ile görüşmesi faydalı olur.

Eğer hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar ciddi sorunları yoksa hastaya yalnızca psikolojik destek verilerek ayakta tedavi yöntemi de sağlanabilir. İyileştirilebilir bir bozukluk olduğundan psikolojik destek her durumda hastayı olumlu yönde etkileyecektir.

 

Esra Demirboğa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.