8 Adımda Erteleme Davranışı

Bugüne kadar kaç kere yapmanız gereken bir şeyi ertelediniz ve sonrasında suçlu hissettiniz?

 Kaç kere çalışmak için oturduğunuz masadan hayal kurarak kalktınız?

-Önemli iş ve görevlerinizi erteleyip durmanın ve oyalanmanın adına zaman öldürmek diyoruz. Zaman öldürmek de kişide sıklıkla suçluluk, utanç duygusu ve özgüven eksikliğine yol açıyor.

Zaman Öldürmeyi Etkileyen Faktörler ve Yapabilecekleriniz

1. Kendini Anlamak Önemli:  

İnsanlar genellikle zaman öldürmenin kaynağını yanlış yerde ararlar, bir işe başlayamamalarının nedeninin işin sıkıcılığı veya zorluğu olduğunu düşünebilirler. Ama gerçek şu ki işleri bu şekilde ertelemeniz ve oyalanmanız yani zaman öldürmeniz işten veya görevden ziyade hayatınızdaki kişisel sorunlardan kaynaklanıyor.

  2. Başarısızlık Korkusu

Başarısız olmaktan korkmanız sizi bir işe başlamaktan alıkoyan sebep olabilir. Eğer başlamaktan korkarsanız sürekli ertelersiniz ve sonunda da modunuzda olmadığınız için yapmadığınızı iddia edersiniz.

  3. Stres

Bir işi yaparken hissettiğiniz stresi kontrol altına alamamak işten nefret etmenize neden olur ve böylece de artık o işi yapmaktan kaçınırsınız. Burada nefretten kasıt başlı başına işin kendisi değil de işi yaparken hissettiğimiz kötü duygulardır.

  4. Bilinçaltı

Bilinçaltınız yapacağınız şeyin işe yaramaz olduğunu düşündüğü zaman, işe başlamanız için size izin vermeyi reddediyor olabilir. Kendinizi daha iyi anlamaya çalışarak ve bilinçaltınızla daha iyi bir iletişim sağlayarak herhangi bir işi yapmak için gereken motivasyona sahip olabilirsiniz.

  5. Kötü ruh hali

Depresyon, ruh halinin kötü olması ve ruh halindeki ani değişimler, sizi yapmak istediğiniz bir şeyden alıkoyup hâlihazırdaki tüm plan programınızı ertelemeniz için sizi zorlayabilir. Bu durumda problem ne işte ne de işin sıkıcılığında; bizzat sizin kötü ruh halinizdedir. Öyleyse modunuzu düzeltmeye bakmalısınız; her şey yoluna girecektir.

6. Büyük Resme Bakalım

Hepimiz insanız ve hepimizin duyguları var. Kendimizin ve duygularımızın farkında olmalıyız. Zaman yönetimi ve zaman öldürmeyle ilgili problemler genellikle büyük resmi görememekten ve de planladığımız şeylerin zamanını ayarlarken duygularımızı işin içine katmamaktan kaynaklanıyor.

 

7. Çözüm Sizde

Zaman öldürmeyi önlemek için sunacağımız çözüm kendi kişisel sorunlarını anlamak ve onlarla başa çıkmaktır. En nihayetinde elinizdeki işi bitirmek konusundaki yeteneksizliğinizin altında bu kişisel sorunlar yatıyor.

8. Zaman Yönetimi Ne Kazandırıyor?

Zaman yönetimi sizi daha üretken ve de mutlu kılar. Hayatınıza olan katkısı göz ardı edilemez. Örneğin zaman yönetimi sayesinde; çalışmanıza rağmen ilgi alanlarınıza vakit ayırabilir, spor yapıp kendinizi zinde tutabilir, arkadaşlarınızla buluşup eğlenmeye de vakit bulabilirsiniz. Daha da büyük bir çerçeveden bakarsak; zaman yönetimi sayesinde çok önemli işlere imza atabilir, hedeflediğiniz kadar ve hatta daha fazla para kazanabilir, hayattaki hedeflerinize ulaşarak kendinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.